VEELGESTELDE VRAGEN

Wat zijn vaste planten/waarom heten deze zo?

Vaste planten zijn meerjarige planten, de meeste soorten zijn ‘zachte’ soorten die in het late najaar boven de grond afsterven en in de grond overwinteren. In het voorjaar komen ze weer op en gaan opnieuw groeien en bloeien.


De vaste plant keert jaarlijks terug en u hoeft niet elk jaar opnieuw planten aan te schaffen en te planten.


Clarico-Picture
 

Waarom zijn vaste planten belangrijk?

Vaste planten zorgen voor een gezonde bodem en trekken veel insecten aan, zoals bijen en vlinders, die hier veel voedsel (nectar) vinden. De vaste planten dragen hierdoor bij aan de biodiversiteit.


Hiernaast is de sierwaarde in de tuin een belangrijke reden om vaste planten te gebruiken. Vaste planten zijn er in zeer veel verschillende soorten. Er zijn lage kruipende planten maar ook soorten die wel tot twee meter hoog kunnen groeien.


Er zijn soorten voor vrijwel iedere standplaats, zelfs voor plekken waar bijna niets wil groeien! Hiermee is het mogelijk een jaarrond aantrekkelijke tuin te creëren. Veel soorten bloeien lang, van vroeg in het voorjaar, tot soorten die tot de eerste vorst bloeien. Er zijn zelfs wintergroene en winterbloeiende soorten. Lees meer onder ‘Waarom vaste planten‘.

Clarico-Picture
 

Is een tuin met vaste planten veel werk?

Vaste planten zorgen er juist voor dat een tuin onderhoudsarm is. Een goed aangeplante vaste plantenborder heeft weinig onderhoud nodig.


In het vroege voorjaar de afgestorven plantendelen afknippen, wat organische meststof toevoegen en de rest van het jaar is er dan weinig tot geen onderhoud. Direct na het uitlopen van de planten is het van belang het onkruid weg te halen.


Als de planten eenmaal dichtgegroeid zijn krijgt het onkruid nauwelijks kans om te groeien. Het onkruid wordt nog extra onderdrukt door het combineren van hogere en bodembedekkende soorten.


Lees meer over de aanleg en het onderhoud op onze site onder ‘De border‘, ‘Aanplant‘, ‘Onderhoud‘. Op deze laatste pagina vindt u ook afbeelding en informatie over het herkennen en verwijderen van onkruid.


Hoe kies ik vaste planten?

Omdat de keuze in vaste planten zeer groot is, is het goed eerst jezelf een paar vagen te stellen:


  • wat is de standplaats,

  • is deze droog of nat,

  • is het schaduw of zon,

  • wat is de grondsoort.

Nadat deze vragen zijn beantwoord kan je de persoonlijke wens invullen. Welke kleuren, welke bloeitijden, wil ik extra bijen en vlinders in de tuin, wil ik ook in potten en bakken planten enz.


Zo is er voor iedere toepassing een ruime keuze aan soorten. Om deze keuze gemakkelijker te maken heeft Hello Garden in uw tuincentrum alle vaste planten in gebruiksthema’s ingedeeld en duidelijk gepresenteerd. Hierbij wordt de keuze eenvoudig. Bekijk de thema’s voor specifieke locaties op ‘Welke planten‘.

Waarom vaste planten in een 11x11 cm kweekpot (P11)?

Vaste planten worden in tal van verschillende potmaten aangeboden. Traditioneel is dat 9×9 cm (P9) maar tegenwoordig zijn er veel planten in grote potmaten. Hello Garden vaste planten worden gekweekt in herkenbare blauwe (basis assortiment), groene (kruiden) en in zilvergrijze (bijzondere soorten) vierkante kweekpotten van 11×11 cm (P11).


Hello Garden kiest voor P11 om de volgende reden. Om met vaste planten snel een mooie volgroeide tuin te creëren heb je een goed ontwikkeld wortelgestel nodig. In de ruime kweekpot zal deze beter ontwikkeld zijn dan in de traditionele P9 kweekpot waardoor de plant in uw tuin sneller tot groei en bloei komt. U kunt er vanuit gaan dat je met een P9 een jaar langer nodig hebt voor een optimaal resultaat.


De vaste planten in P11 potten zijn iets duurder dan de P9 potten. Maar bij het aanplanten gebruik je minder planten per m². Dit scheelt al snel 25% waardoor het prijsverschil verwaarloosbaar is. Het is niet voor niets dat ook hoveniers steeds meer voor de P11 Hello Garden vaste planten kiezen.

Clarico-Picture
 

Zijn er vaste planten voor in de schaduw?

Een moeilijke plek in de tuin vormt vaak plaatsen in de schaduw. Maar met de juiste keuze kunt u ook in de schaduw een mooie border in uw tuin creëren. U vindt deze planten apart gepresenteerd in het thema ‘schaduw’.

Zijn er vast planten voor een droge zonnige standplaats?

Veel planten hebben het moeilijk op droge en zonnige standplaatsen. Echter zijn er soorten die zich hiervoor ontwikkeld hebben. Zo zijn met name planten met dikke, vaak vetachtige bladeren voor deze standplaats geschikt.


Maar ook zijn er soorten die sterke dikke wortels hebben die in staat zijn om na een droge periode weer opnieuw uit te gaan lopen en bloeien.

Zijn er ook soorten die in winter groen blijven?

Soms is het wenselijk om ook in de winter groene planten in de tuin te hebben. Er zijn tientallen soorten die ook groen zijn in de winter, deze sterven dus niet bovengronds af in het najaar. Enkele hiervan bloeien zelfs in de winter.

Bloeien vaste planten lang?

Door het gebruiken van verschillende soorten in uw tuin kunnen er het grootste deel van het jaar vaste planten in bloeien. Sommige soorten bloeien slechts enkele weken maar er zijn ook maandenlange bloeiers. Er zijn vroeg bloeiende soorten, zomerbloeiende soorten, laatbloeiende soorten en zelfs winterbloeiende soorten.


Ook zijn er soorten die vanaf het voorjaar tot in het najaar door blijven bloeien. De vroegbloeiende soorten kan je na de bloei terugknippen waardoor deze vaak nog een tweede keer gaan bloeien.

Kan je ook vaste planten in bakken en potten gebruiken?

Veel mensen hebben tegenwoordig een terras of balkon en geen tuin. Toch is groen en kleur ook hier goed toe te passen in potten en bakken. Vaste planten zijn hiervoor in een breed assortiment te gebruiken.


Zorg wel voor de juiste soorten, langdurige bloeiers, groenblijvende en bodembedekkende soorten zijn hiervoor het meest geschikt.

Planten in potten en bakken hebben wel extra voeding nodig. Doordat je vaker water moet geven spoelen veel voedingstoffen uit de potten en moeten deze voedingsstoffen regelmatig worden aangevuld.


Een assortiment speciaal geschikt voor balkon en terras is te vinden binnen het thema ‘Balcony Booster’.

Hoe moet ik vast planten planten, en hoeveel per m2?

Het planten van vaste planten is niet moeilijk. Zorg in eerste instantie voor een goede losgemaakte bodem, verbeter de grond indien nodig met siertuincompost en wat verse tuinaarde. Het verbeteren van de bodem kan ook met een samengestelde organische meststof.


Verdeel de planten over de border of het plantvak. Gebruik hiervoor de standaard van ca. 8 planten per m². Dit aantal is wel afhankelijk van de soort. Bij kleinblijvende soorten is soms 10-12 stuks per m² wenselijk, terwijl bij grotere hoge soorten soms 3-5 stuks per m² al voldoende is. In de webshop staat per soort het benodigde aantal planten per m² weergegeven.


Als de potkluit droog is, is het verstandig om de plant eerst in water onder te dompelen. Hierdoor heeft de plant een buffertje water waardoor deze makkelijker zal aanslaan.

Indien er wortels onder de pot groeien knip deze dan eerst af. Vervolgens houdt u de pot op z’n kant of op z’n kop en knijpt u in de pot. De plant zal dan ‘lossen’ en kunt u deze gemakkelijk uit de pot halen.


Laat de wortelkluit intact en maak een kuiltje in de grond net zo diep als de wortelkluit. Zet de kluit hierin en druk de grond rondom aan. Klaar! De plant zal zich verder vanzelf gaan ontwikkelen. Bekijk ook onze fotoserie over het planten, de ‘Aanplant’.